De mooie Werkelijkheid

  

Hallo,

Ik ben geboren met AD(H)D.

 

Ik heb AD(H)D omdat ik van een bepaald stofje een tekort heb. Alle mensen bezitten dit stofje. Het stofje wordt onder andere gebruikt om alles, wat wij met onze zintuigen waarnemen, om te zetten in een bewuste actie.  

We hebben vijf zintuigen: horen, zien, proeven, voelen en ruiken. Mensen die geen ADHD hebben, kunnen af en toe een aantal zintuigen in een kastje stoppen. Bijvoorbeeld tijdens de les. Als je goed wil opletten, kunnen mensen zonder ADHD ervoor zorgen dat de oren en de ogen het goed doen, door de andere 3 zintuigen even opzij te zetten. Ik kan dit niet. Bij mij blijven alle zintuigen continue op dezelfde sterkte werken. Dat komt omdat ik dat stofje: dopamine en noradrenaline, tekort heb. Hierdoor reageer ik op alle prikkels om mij heen die mijn zintuigen waarnemen. Het is moeilijk om iedere keer te moeten kiezen welke prikkel nu het belangrijkste is.

Het stofje wordt ook wel een geluk stofje genoemd. Want het wordt extra aangemaakt bij succes. Bij pech wordt het stofje verbruikt. Omdat ik een tekort heb, heeft mijn lichaam extra behoefte aan geluk. Als ik een pech dag heb, heb ik nog meer geluk nodig. Ik wordt dan in mijn hoofd nog drukker en kan me niet concentreren. Wanneer mijn geluk stofje, weer op een peil is, kan ik me weer beter concentreren.

 

Zo kijk ik tegen de wereld aan:

 

Ben blij met hoe je “gebakken” bent. Ben blij met je ouders en de mensen om je heen. Wanneer ik zie dat iemand in de problemen zit dan help ik altijd. Ik wacht niet af want ik laat nooit iemand aan zijn lot over. Ik deel het succes van de ander en maak de ander blij. Wanneer de ander niet blij is zorg ik dat ik weet waarom en help de ander weer gelukkig te zijn. Als ik iets raar vindt? Dan vraag ik wat er is en keur het niet ongevraagd af. Ik geef een ander zelden negatief kritiek over zijn uiterlijk en uitstraling. Behalve wanneer mijn mening wordt gevraagd of wanneer ik me zorgen maak. We zijn allemaal mensen. Heb respect voor elkaar en graag ook voor mij.

 

Wanneer jij chagrijnig bent of boos tegen mij doet zonder aan mij te vertellen wat er aan de hand is dan krijg ik meer last van mijn AD(H)D. Daar kan ik niks aan doen. Dat gaat vanzelf omdat mijn geluk stofje dan daalt. Dan word ik drukker en gaat mijn hoofd piekeren en probeer ik iets goeds terug te doen om het stofje weer aan te maken. Soms word ik heel boos. Dan weet ik het even niet meer.

 

Wanneer je dit weet dan weet je ook hoe je ervoor kunt waken dat mijn AD(H)D niet erger hoeft te worden.

Werk niet alleen aan het gedrag van mij omdat ik AD(H)D heb maar kijk ook eens naar je eigen gedrag. Kinderen met AD(H)D spiegelen jou gedrag! Zij doen wat jij ook doet. Wanneer ik  kritiek  krijg in een volle klas denk ik dat dit zo hoort. Wanneer ik de juf kritiek geef in een volle klas? Dan word ik voor straf uit de klas gezet. Ik ben heel eerlijk maar als ik gestraft wordt voor iets wat de leerkracht ook bij mij doet? Dan vind ik dit zòòò oneerlijk! Wanneer mijn papa en mama hard roepen naar elkaar denk ik dat dit normaal is. Wanneer ik hard roep moet ik naar boven! Ik begrijp hier helemaal niets van.

 

Ik ben dus op zoek naar geluk. Misschien ben ik toch een goed voorbeeld in deze wereld waar veel moet en waar van ons verwacht wordt dat wij ons aan de regels moeten houden. We doen veel dingen die we liever niet doen. We doen dit omdat het zo hoort. Ik zoek liever naar een oplossing die bij mij past zodat ik me ook aan de regels kan houden. Ik verwacht van de ander hetzelfde. Doe wat je prettig vindt en doe geen dingen waar je niet achter staat. Kom op voor jezelf en zoek je eigen weg.

 

Ben eerlijk naar jezelf, ben eerlijk en nieuwsgierig naar mij toe want als je me echt zou kennen? Dan is het leven met mij als AD(H)D - er misschien wel een feestje!!