Zin in iets leuks? 

 

Workshop Duurzaam opvoeden.

 

"De H.A.N. methode". 

Humaan

Ambitieus

Nieuwsgierig

 

De kracht ontdekken van je sterktes in plaats van worstelen met je zwaktes. 

 

 

Mijn naam is Hannelore Camps, opvoedingsdeskundige. Ik ben er voor iedere ouder die kampt met problemen in de opvoeding. Tevens ben ik gespecialiseerd op het gebied van ADD, ADHD, tegendraads gedrag, hoog gevoeligheid en aanverwante gedragsproblemen. 

 

 Wat houdt de H.A.N. methode in?  

 

De methode is gebaseerd op het feit dat niemand op voorhand een handleiding krijgt voor de juiste opvoeding. 

De methode benadrukt hoe belangrijk het is om problemen die zich tijdens de opvoeding voordoen niet te beoordelen vanuit aannames of verwachting maar vanuit aanvaarding en nieuwsgierigheid. Volgens mijn visie kan je pas een probleem daadwerkelijk oplossen wanneer je de oorzaak ervan begrijpt. Dit is te ontdekken vanuit je ambitie, leergierig en nieuwsgierigheid. 

 

Waar staan de letters H.A.N. voor?

 

Humaan: We verliezen ons zelf in de hectiek van alle dag. Tijdsdruk, verplichtingen en het gevoel van steeds minder vrijheid voelen maakt dat de opvoeding hieronder lijdt. 

Ambitieus: Waar sta ik nu en wat zou ik weer terug willen of bereiken.

 

Nieuwsgierig: Alle kinderen worden nieuwsgierig geboren. Vanuit deze nieuwsgierigheid ontdekken we de wereld om ons heen. Nieuwsgierigheid geeft je kennis, bewaakt je veiligheid en laat je groeien. 

 

 

Het ontstaan van de H.A.N. methode is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Ik verzorg al jaren met veel plezier opvoedondersteuning aan ouders met een kind die in moeilijkheden verkeerd. Dat kan AD(H)D gerelateerd zijn, maar ook allerlei andere oorzaken kunnen de opvoeding bemoeilijken. Er komen ouders die vanuit een hulpvraag via de huisarts of kinderarts bij mij terecht komen. Zij krijgen een welverdiende behandeling met als doel de harmonie in het gezin weer terug te krijgen. 

Ouders laten regelmatig hun enthousiasme blijken na goed werkende adviezen. Een veel gehoorde opmerking is: "Zo simpel kan het toch niet zijn? " Ehhh ja toch wel!

 

Dat is ook precies waar mijn kracht ligt: op zo'n eenvoudig mogelijke wijze veel bereiken. 

Nu ben ik van mening dat wanneer mensen opvoedondersteuning vragen hebben zij niet direct "in behandeling" moeten. Ik zou graag een grotere groep bereiken om de opvoeding te vergemakkelijken. Gewoon omdat we veel meer van elkaar kunnen genieten dan we nu doen. Natuurlijk ook om elkaar te leren kennen en nog belangrijker elkaar te accepteren. Ik bedacht een workshop. En niet zomaar eentje. Het moest een beetje vrijheid hebben, voelen als een verwennerij en nuttig. De workshop maakt mogelijk de weg naar jeugdzorg overbodig. Aangezien er lange wachttijden zijn is deze workshop misschien wel de oplossing voor jou! 

 

 

 

We zijn met zoveel mensen.

Zo divers.

Zoveel wensen en toekomstdromen.

Ieder met hun eigen normen en waarden.

Maar de wensen van kinderen?

Die zijn allemaal gelijk aan elkaar!

Ze verlangen iedere dag naar: warmte, geborgenheid, veiligheid, de drang naar zelfstandigheid, leren en ontdekken.  

Ouders raken soms verstrikt in hun eigen verlangens en wensen dat zij de behoeftes van hun kind(eren) niet meer inschatten als noodzakelijk maar alleen als het uitkomt. 

Tijdsdruk, vermoeidheid, stress, financiële zorgen, ziekte......  Zomaar een greep maar wel herkenbaar vermoed ik...

De workshop heeft als doel hoe je tijd vrij maakt in tijden van tijdsdruk, vermoeidheid of andere oorzaken die je kinderen als het ware wegdrukken. Waarom het zo belangrijk is dat je het plezier weer gaat vinden in de opvoeding? Hier het antwoord: ook jouw kinderen krijgen, net als iedereen, te maken met verlies, verdriet en fases dat het niet wil lopen zoals het zou moeten gaan. Om deze kinderen later door moeilijke tijden te laten komen zijn herinneringen van toen heel belangrijk: de warmte, het vertrouwen en veiligheid en de kracht die zij nodig hebben om door te gaan. Daarom is aandacht schenken aan je opvoeding zo enorm belangrijk. Omdat je een zaadje hebt geplant die een leven lang moet kunnen groeien. Jezelf terug vinden na het advies wat je hebt meegekregen na de workshop is misschien nog wel mooier!

Laten we vast met een mooi begin beginnen: 

Kijk naar wat mogelijk is in plaats van te kniezen over datgene wat onbereikbaar is. 

 

Voor wie is de workshop geschikt? 

 • Voor iedere ouder die van mening is dat de balans in het gezinsleven terug moet komen. 
 • Voor iedereen die een manier zoekt hun kind beter te leren kennen en begrijpen.  
 • Ouders die een frisse wind door hun opvoeding willen laten waaien. 
 • Ouders die hun normen en waardes niet kunnen overbrengen aan hun kinderen. 
 • Ouders die het niet eens zijn over elkaars opvoed ideeën.  
 • Ouders die het fijn vinden om eens te kijken of ze nog wat kunnen toevoegen aan de huidige opvoeding.
 • Voor iedere ouder die geïnteresseerd is in de H.A.N methode. 

Voor wie is deze workshop niet geschikt? 

 

Voor ouders die behoefte hebben aan individuele begeleiding. Dit kan zijn wanneer in het gezin problemen spelen van grotere omvang zoals: scheiding, drugs, overmatige stress, onveiligheid door huiselijk geweld, overmatige stress. Deze problematiek behoeft een individuele en professionele behandeling.

  

Wat kun je leren bij deze workshop. 

 • Duurzaam opvoeden. wat is dat?
 • De kracht (her)ontdekken van je sterktes.
 • Empathisch opvoeden. 
 • Echt leren luisteren.
 • Jezelf ( tijdelijk) loslaten tijdens conflicten. 
 • Veiligheid wat betekent dit in jouw gezin?
 • kwetsbaarheid accepteren
 • Nieuwsgierigheid ontwikkelen
 • Communicatie met je kind. 
 • Vertrouwen ontwikkelen bij je kind.

De locatie van de workshop.

 

De locatie vindt plaats op een privé bosperceel. Het perceel is op een zodanige manier aangelegd dat er voor ieder een plek is. Er is ruimte om te wandelen, te tennissen, een rustig plekje om te zitten. Er zijn enkele overkappingen/ huisje. Mocht het weer erg slecht zijn dan zullen we de datum moeten verschuiven omdat het bos juist dat biedt wat ik nodig heb voor een optimale dag. 

Er is geen stromend water. Wel elektriciteit. 

Qua toiletbezoek geen zorgen. Tenminste als je het oké vindt om met een emmertje water je behoefte door te spoelen. De toilet is verder een normaal toilet. Er is een kraantje waar je je handen kan wassen met kraanwater. De heren mogen gebruik maken van de "boompjes" toiletten of de normale toilet. 

Er wordt voor eten en drinken gezorgd. Er is een gezonde lunch met broodjes, salades, fruit en sapjes. Er is natuurlijk ook wat zoetigheid. Voor ieder wat wils. Geef je dieet wensen door.

Hieronder zie je wat plaatjes van de locatie maar het is veel meer dan dit! 

Hoe ziet de dag eruit. 

De workshop valt altijd op een zaterdag of zondag in de lente en zomermaanden buiten de schoolvakanties om. Bij veel regen zal de datum op een ander moment worden ingehaald. 

De dag begint tussen 10.30 en 11.00 uur en eindigt rond 17 uur. 

De dag begint met een drankje en wat lekkers. We starten met een korte voorstel ronde en zullen we daarna starten met de inleiding van de H.A.N. methode. 

Hierna is er een heerlijke lunch en gaan we na de lunch aan de slag met een aantal opdrachten waar je uit mag kiezen. Je bent vrij om te kiezen met welk onderwerp je aan de slag wilt. Je kan er 1 doen of meerderen. Er lopen naast mij nog wat mensen rond die niet deelnemen aan de workshop. Je kan hun aanspreken, of even mee praten wanneer je je verhaal kwijt wilt. Ieder krijgt een blocnote waar je je eigen notities kan maken. 

 

Groepen tot 12 personen. 

Er is voldoende parkeer gelegenheid. ( gratis)

 

Voorgestelde datums bij voldoende aanmeldingen. : zondag: 21 mei, 4 juni en 2 juli

Bij veel aanmeldingen komen er extra dagen bij. 

 

 

Tarief voor de gehele dag: €150,00 p.p

Kom je als echtpaar wordt voor de partner €50,00 in mindering gebracht. 

Bij de prijs inbegrepen: Eten, drinken, materiaal, cursus en theorie. 

De data volgen nog. 

Heb je interesse: Geef je vast op! je mag me mailen naar: jafm.camps@gmail.com. Graag je telefoonnummer erbij noteren dan bel ik je op om vragen te beantwoorden of jouw naam vast te noteren. 

 

Wil je samen met vrienden of vriendinnen dan kunnen we ook samen een datum plannen. 

Heel graag tot in de lente/ zomer!